Την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας του πολιτικού προσωπικού της Ιταλίας εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά τη συνάντηση την οποία είχε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Η καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας, οι οποίες πλέον οφείλουν να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ικανή να αντιδρά σ' αυτήν την περίπλοκη κατάσταση», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι δηλώσεις Μέρκελ συνιστούν το πρώτο σχόλιο της γερμανίδας καγκελαρίου μετά τις εκλογές στην Ιταλία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας «ευχήθηκε στον πρόεδρο Ναπολιτάνο κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της αποστολής του» για τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε ευχάριστη την ατμόσφαιρα της συνάντησης, η οποία κατά κύριο λόγο περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στην ΕΕ και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Νωρίτερα ο κ. Ναπολιτάνο, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον γερμανό ομόλογό του Γιοάχιμ Γκάουκ, εξέφρασε την εκτίμηση πως η χώρα του «ασφαλώς και δεν ασθενεί», αντιδρώντας στις γεμάτες ανησυχία εκτιμήσεις για την πολιτικώς περίπλοκη κατάσταση η οποία ανέκυψε μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.