Να δηλώσει την ενοχή του για 10 από τις 22 κατηγορίες που αντιμετωπίζει σκοπεύει ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην ιστορία της χώρας, αυτή του Wikileaks.
Ο φερόμενος ως τροφοδότης του ιστοτόπου με εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα ανακοίνωσε μέσω του συνηγόρου του Ντέιβιντ Κουμπς, την νέα εκδοχή της απάντησής του στις κατηγορίες, στην οποία τροποποιεί τη στάση του απέναντι σε κάποιες προκειμένου να επιτύχει μείωση της ποινής, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο στρατοδικείο της βάσης Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ.

Ο Μάνινγκ σκοπεύει να δηλώσει ενώπιον της στρατοδίκη Ντενίζ Λιντ αθώος για τις βαρύτερες από της κατηγορίες, όπως αυτή «της συνεργασίας με τον εχθρό», που επισύρει την ποινή των ισοβίων.

Παραδεχόμενος την ενοχή του, αντιμετωπίζει ποινή διετούς φυλάκισης για καθεμία από τις αναγνωρισμένες κατηγορίες, δηλ. συνολικά 20 χρόνια κάθειρξη, στα οποία θα προστεθούν τυχόν καταδίκες για τις κατηγορίες που δεν δήλωσε ενοχή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διέτρεχε τον κίνδυνο βαρύτερων ποινών εάν καταδικαζόταν για τις πιο σοβαρές κατηγορίες, που θα έφταναν μέχρι και τα ισόβια δεσμά.

Στην ακροαματική διαδικασία, ο Μάνινγκ δήλωσε στη στρατοδίκη πως κατανοεί τις κατηγορίες και πως η δήλωση της ενοχής του για κάποιες από αυτές συνεπάγεται ότι θα εκτίσει ποινή σε στρατιωτικές φυλακές. Η δίκη του πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Αργότερα ο Μάνινγκ κατέθεσε πως απεκάλυψε τα έγγραφα αυτά θέλοντας να «προκαλέσει μία εσωτερική συζήτηση για τον ρόλο της στρατιωτικής και εξωτερικής μας πολιτικής εν γένει».

Ο Μάνινγκ με την αλλαγή της στάσης του παραδέχεται πλέον ότι διαχειρίσθηκε με παράνομο τρόπο εμπιστευτικά έγγραφα και «πως είχε στην κατοχή του και αδικαιολόγητα μετέδωσε» βίντεο με επιχειρήσεις στρατιωτικού ελικοπτέρου κατά αμάχων στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007, καθώς και έγγραφα για άλλη μία τέτοια επίθεση κατά αμάχων στη Φάραχ του Αφγανιστάν το 2009, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 Αφγανοί.