Σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα πουλά για πενήντα χιλιάδες λίρες η κόρη του διάσημου φωτογράφου Alberto Korda. Πρόκειται για τα αρνητικά 55 φωτογραφιών του φωτογράφου, που πρωταγωνιστούν οι δύο ηγέτες την δεκαετία του ’50 και του ’60.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες είναι εκείνη στην οποία ο Τσε χαλαρώνει σε ένα αλιευτικό σκάφος το 1959 διαβάζοντας ένα βιβλίο αλλά και εκείνη στην οποία παίζει γκολφ με τον Φιντέλ σε νησί της Καραϊβικής το 1961.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες είναι και αυτή του 1963 στην οποία ο Κάστρο με μια φωτογραφική μηχανή Polaroid φωτογραφίζει την οικογένεια του Ρώσου Προέδρου Nikita Khrushchev κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρωσία.
Όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τον Korda, ο οποίος ήταν προσωπικός φωτογράφος του Κάστρο και πέθανε το 2001, σε ηλικία 72 ετών.

Ο Alberto Korda ήταν ο φωτογράφος που απαθανάτισε τον Τσε Γκεβάρα στην πλέον διάσημη εικόνα του – αυτήν του «Guerillero Heroico». Το πραγματικό του όνομα ήταν Ο Alberto Díaz Gutiérrez.  

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1928 στην Αβάνα και πέθανε το Μάη του 2001 στο Παρίσι. Υπήρξε στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο και προσωπικός του φωτογράφος από την εποχή της επανάστασης κατά του καθεστώτος του Batista.

Πριν την ενασχόληση του με τη φωτογραφία εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές δουλειές. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφου και μετέπειτα διακρίθηκε ως φωτογράφος μόδας. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución.

Πηγή: news247.gr