Την καλύτερη εμφάνισή του σε κοινοβουλευτικές εκλογές έκανε το ακροδεξιό Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) στην αναμέτρηση που διοργανώθηκε για την αναπλήρωση της βουλευτικής έδρας του Ιστλεϊ. Την έδρα την κέρδισε ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών όμως το UKIP κατάφερε να στείλει στην τρίτη θέση τον υποψήφιο του Συντηρητικού Κόμματος. «Το αποτέλεσμα δεν είναι φρικιαστικό», δήλωσε ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.  

Οι Συντηρητικοί όμως υποτιμούν την καλή εμφάνιση του UKIP, απορρίπτοντάς τη ως «ψήφο διαμαρτυρίας».  

Οι εκλογές αυτές διοργανώθηκαν επειδή ο υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρις Χιουμ παραιτήθηκε παραδεχόμενος ότι είχε επέμβει στη δικαιοσύνη για να ελαφρύνει ποινή για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Το κόμμα όμως, που κατέχει την έδρα του Ιστλεϊ από το 1994, την ξανακέρδισε με άλλον υποψήφιο αλλά μειώθηκε κατά 14 μονάδες το ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2010.    

«Αν οι Συντηρητικοί δεν είχαν διασπάσει τις ψήφους προς εμάς, θα είχαμε κερδίσει», δήλωσε ο Φάρατζ στο BBC. «Κάτι αλλάζει. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την ύπαρξη τριών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που ειλικρινά δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους».  

Ο Συντηρητικός υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι μερικοί ψήφισαν το UKIP αντί των Συντηρητικών ή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προκειμένου να στείλουν το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά και μας πονάνε». Τόνισε ότι θα ήταν λάθος να μετακινηθούν τα κόμματα προς τα δεξιά για να κόψουν ψήφους από το UKIP στις επόμενες εκλογές.