Πορτογαλία: «Δεν ζητήσαμε παράταση από το ΔΝΤ»

Πορτογαλία: «Δεν ζητήσαμε παράταση από το ΔΝΤ»
Ζητώντας ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας, η πορτογαλική κυβέρνηση διευκρινίζει ότι αυτό δεν σημαίνει αίττημα για παράταση του προγράμματος εξυγίανσης.

Το διεθνές σχέδιο βοήθειας θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014 όπως προβλέπεται, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Δεν ζητήσαμε ούτε περισσότερο χρόνο ούτε περισσότερα χρήματα».

Κατά την διάρκεια συζήτησης στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ο Βίτορ Γκάσπαρ τόνισε: 
«Η ημερομηνία αυτή του Ιουνίου του 2014 διατηρείται και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Πορτογάλος που να επιθυμεί την παράταση του προγράμματος αυτού προσαρμογής».

Ο στόχος να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος, στη συνέχεια στο 2,5% το 2014, δείχνει εφεξής ανέφικτος λόγω της ύφεσης, η οποία είναι πιο βαθιά από ό,τι προβλεπόταν, εξήγησε ο Γκάσπαρ, αναγνωρίζοντας ότι η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, δηλαδή στο διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν προηγουμένως, έπειτα από μια πτώση 3,2% το 2012.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών κατηγορείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι αγνοεί τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο