Μείωση τιμής μικρότερη του 8% αναμένεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε η απερχόμενη επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας (SERC) Γιουλιάνα Ιβάνοβα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλής, όπου εξετάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενη στις τροποποιήσεις του ενεργειακού νόμου που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες, η Ρυθμιστική Αρχή μπορεί να αναθεωρεί την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος, η κ. Ιβάνοβα τόνισε ότι η Υπηρεσία συστήνει ομάδες εργασίας που θα αναλύσουν τις πληροφορίες από τις ενεργειακές εταιρείες για να υπολογίσει το ποσοστό της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τροποποιήσεις στον ενεργειακό νόμο δημοσιεύθηκαν, χθες, σε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, εξέλιξη που επιτρέπει στην SEWRC να ξεκινήσει, άμεσα, τη διαδικασία μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο μεταξύ, η εταιρεία CEZ που διανέμει ηλεκτρική ενέργεια στη δυτική Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σόφιας, ανακοίνωσε ότι, οι μονάδες της στη χώρα (CEZ Distribution Bulgaria και CEZ Electro Bulgaria) ενημέρωσαν την SEWRC για τις θέσεις τους, σε σχέση με την διαδικασία ανάκλησης της άδειας της εταιρείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «ΒΤΑ».

Οι δύο μονάδες που ελέγχονται από την CEZ υποστηρίζουν ότι δεν διέπραξαν καμία παράβαση του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου και προσθέτουν ότι τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία.