Σε πολυετείς ποινές κάθειρξης καταδίκασε ιαπωνικό δικαστήριο δύο αμερικανούς ναύτες για το βιασμό γυναίκας στην Οκινάουα τον Οκτώβριο του 2012.

Η υπόθεση είχε τότε ξεσηκώσει έντονο κύμα αντιαμερικανισμού στην Ιαπωνία.

Το δικαστήριο της πόλης Νάχα καταδίκασε τον Κρίστοφερ Μπράουνιγκ σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ ο Σκάιλερ Ντόζιεργουόκερ θα μείνει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής εννέα έτη.

Στην ετυμηγορία του, ο ιάπωνας δικαστής χαρακτήρισε τους άνδρες «ποταπούς και βίαιους».

Το περιστατικό είχε αναγκάσει τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες σταθμεύουν στο ιαπωνικό νησί να τεθούν σε επιφυλακή εν μέσω λαϊκής οργής.

Οι δύο άνδρες του αμερικανικού ναυτικού, 24 και 23 χρόνων αντίστοιχα, είχαν δηλώσει ένοχοι την Πέμπτη.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει αρχικά την επιβολή ποινής 12 ετών στον κατηγορούμενο Μπράουνιγκ, ο οποίος επιπλέον του βιασμού έκλεψε χρήματα από το θύμα.

«Η απόφαση μπορεί να φαντάζει αυστηρή, ωστόσο η ψυχική οδύνη του θύματος και της οικογένειάς του έχουν μεγαλύτερο βάρος», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ο δικαστής Χιντεγιούκι Σουζούκι.

Στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Οκινάουα σταθμεύουν συνολικά 26.000 στρατιώτες, το καθεστώς των οποίων ρυθμίζεται από τις συμφωνίες που διέπουν τη στρατιωτική συμμαχία Ιαπωνίας – ΗΠΑ.

Η αμερικανική παρουσία στο νησί είχε στιγματιστεί από τον ομαδικό βιασμό 12χρονης το 1995 από τρεις άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είχε οδηγήσει σε μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Οκινάουα.

Πηγή: naftemporiki.gr