Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράκ, ο σουνίτης Ράφεχ αλ Ισάουι, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε κατά της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

«Είμαι ένας από εσάς (...) και ανακοινώνω σήμερα ότι υποβάλλω την παραίτησή μου από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Ισάουι, ο οποίος μετείχε στη διαδήλωση που έγινε στο Ράμαντι, δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

«Είμαστε μαζί σου, Ισάουι», ανταποκρίθηκαν οι διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση του Μάλικι αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι η παραίτηση του Ισάουι δεν θα γίνει αποδεκτή προτού ολοκληρωθεί έρευνα εις βάρος του όσον αφορά «τις οικονομικές και διαχειριστικές του παραβιάσεις», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο συνασπισμός Ιρακίγια, το οποίο υποστηρίζουν οι σουνίτες και στον οποίο ανήκει ο Ισάουϊ, και άλλες πλευρές της ιρακινής κυβέρνησης ενότητας κατηγορούν τον πρωθυπουργό για συγκέντρωση της εξουσίας στη χώρα του, η οποία έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή πολιτική κρίση εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

Ο Μάλικι αντιμετωπίζει επίσης ένα ευρύ κίνημα λαϊκής αμφισβήτησης, μετά την σύλληψη στα τέλη Δεκεμβρίου των σωματοφυλάκων του Ισάουι.

Έκτοτε οι διαδηλωτές στις περιοχές στις οποίες η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες ζητούν την αποχώρηση του Μάλικι, όπως και την απελευθέρωση κρατουμένων, οι οποίοι φυλακίστηκαν άδικα, σύμφωνα με τους ίδιους, και την έγκριση αντιτρομοκρατικών νόμων.