Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατήγγειλε σήμερα στην Άγκυρα την «ανάρμοστη» αντισιωνιστική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Τετάρτη εξομοίωσε τον σιωνισμό με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

«Όχι μόνο δεν συμφωνούμε μαζί του (για την ομιλία αυτή), αλλά την βρίσκουμε ανάρμοστη», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Μίλησα για την ομιλία αυτή πολύ ευθέως στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα το κάνω επίσης και στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο Κέρι που επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ερντογάν λίγο μετά την συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ομιλίας στις κακές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι υπάρχει «ένας τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά προφανώς αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκο μετά την ομιλία που ακούσαμε στη Βιέννη».

«Όπως συμβαίνει με τον σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, είναι πλέον αναπόφευκτο να θεωρηθεί και η ισλαμοφοβία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη σε μια σύνοδο του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Οι δηλώσεις αυτές αποδοκιμάστηκαν από τον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.