Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επανακαθοριστούν ως το τέλος του έτους οι κύριες γραμμές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, αναθεωρώντας το σχέδιο για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας που κατήρτισε η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς.


Για να γίνει αυτό, ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι συνέστησε μια νέα επιτροπή, η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις της στον ίδιο. Αυτή περιορίστηκε σε 15 μέλη, έναντι των 25 που απαριθμούσε προηγουμένως, και από αυτήν αποκλείστηκαν προσωπικότητες που είναι γνωστές για την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια.

Οι συζητήσεις θα αρχίσουν στις 15 Μαρτίου. Ένας σημαντικός αριθμός παλαιών μελών θα συνεχίσει να μετέχει στην επιτροπή αυτή, αλλά όχι ο Τετσουνάρι Ιίντα, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Πολιτική Βιώσιμης Ενέργειας, ούτε ο Χιντεγιούκι Μπαν, συνδιευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης των Πολιτών σχετικά με την Πυρηνική Ενέργεια.

Αντιθέτως στην επιτροπή αυτή διορίστηκαν ο Χατζίμου Γιαμάνα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, και ο κυβερνήτης της νομαρχίας του Φουκούι, ο Ισέι Νισικάουα. Και οι δύο είναι γνωστοί ως υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (PDJ), το οποίο βρισκόταν στην εξουσία στις 11 Μαρτίου του 2011 που έγινε η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, προέβλεπε την σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2040.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία στις 26 Δεκεμβρίου μετά την νίκη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματός του (PLD) δέκα ημέρες νωρίτερα, δήλωσε αμέσως ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για οικονομικούς λόγους στην Ιαπωνία. Μολονότι το κομμάτι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί, ο Άμπε κρίνει απαραίτητη την επανενεργοποίηση όλων των αντιδραστήρων που θα κριθεί ότι είναι ασφαλείς, ή την κατασκευή νέων αν υπάρχει ανάγκη. Σήμερα μόνον δύο αντιδραστήρες από τους 50 λειτουργούν στη χώρα.