Άγνωστοι που οι αρχές θεωρούν αυτονομιστές αντάρτες πυροδότησαν μια βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε μια μοτοσικλέτα στη νότια Ταϊλάνδη σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνδρες του στρατού και να τραυματιστούν 11 άνθρωποι, στην δεύτερη επίθεση σε ισάριθμες ημέρες, μετά την απόφαση μιας από τις αντάρτικες ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή να συμφωνήσει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Η έκρηξη σε έναν δρόμο στην επαρχία Γιάλα, που τραυμάτισε μεταξύ άλλων δύο άμαχους, ακολούθησε μια παρόμοια ενέργεια στη γειτονική επαρχία Ναρατιβάτ χθες που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μετά τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και το Εθνικό Επαναστατικό Μέτωπο (Barisan Revolusi Nasional, BRN) να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος χαμηλής έντασης στο νότιο τμήμα της χώρας που διαρκεί από το 2004 και έχει στοιχίσει πάνω από 5.500 ζωές.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Μαλαισίας, υπογράφτηκε στην Κουάλα Λουμπούρ και οι δύο πλευρές αναμένεται να αρχίσουν προκαταρκτικές συνομιλίες μέσα σε δύο εβδομάδες.