Επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα δείχνουν ότι 136 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών το Φεβρουάριο, λιγότεροι από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Η εύθραυστη θρησκευτική και εθνοτική ισορροπία του Ιράκ δέχεται πιέσεις από τη σύρραξη στη γειτονική Συρία, η οποία κλιμακώνει τις εντάσεις ανάμεσα στους σιίτες και στους σουνίτες στο Ιράκ και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας 88 πολίτες, 22 στρατιώτες και 26 αστυνομικοί σκοτώθηκαν το Φεβρουάριο. Άλλοι 228 τραυματίστηκαν. Τον Ιανουάριο, ο απολογισμός των νεκρών είχε ανέλθει στους 177. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 33 αντάρτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τον Φεβρουάριο.

Πέρυσι στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους συνολικά 4.471 πολίτες, με την οργάνωση Iraq Body Count να κάνει λόγο για συνεχιζόμενο «πόλεμο χαμηλής έντασης» στη χώρα. Επρόκειτο για την πρώτη αύξηση του απολογισμού των νεκρών σε τρία χρόνια.