Το Ιράν κατασκευάζει περίπου 3.000 προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να εντείνει τους φόβους που εκφράζουν δυτικές κυβερνήσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Ιράν είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος ότι θα εγκαθιστούσε συσκευές φυγοκέντρησης νέας γενιάς στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου που λειτουργεί στη Νατάνζ, αλλά στα σημερινά δημοσιεύματα των ιρανικών ΜΜΕ γίνεται λόγος για πρώτη φορά για έναν συγκεκριμένο αριθμό.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι ο Φερεϊντούν Αμπασί-Νταβανί, επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, είπε πως οι αρχές της χώρας κατασκευάζουν 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης νέας γενιάς.

«Η τελική γραμμή παραγωγής αυτών των συσκευών φυγοκέντρησης έχει φθάσει σε ένα τέλος και σύντομα, οι πρώτες γενεές αυτών των συσκευών φυγοκέντρησης χαμηλής αποτελεσματικότητας θα αντικατασταθεί», δήλωσε ο Αμπασί-Νταβανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε νωρίτερα φέτος ότι 180 συσκευές φυγοκέντρησης IR-2m εγκαταστάθηκαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου κοντά στην πόλη Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, αλλά δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Εάν λειτουργήσουν με επιτυχία τα μηχανήματα αυτά θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Ιράν να επιταχύνει σημαντικά τη συγκέντρωση υλικού που δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ θεωρούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα. Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι διυλίζει ουράνιο αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.