Ένα σομαλικό εφετείο ανέτρεψε σήμερα την απόφαση να φυλακιστεί μια γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό διότι είχε «εφεύρει» το βιασμό της από στρατιώτες, ενώ μείωσε την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί σε έναν δημοσιογράφο ο οποίος της είχε πάρει συνέντευξη.

Τόσο η γυναίκα όσο και ο δημοσιογράφος Αμπντιαζίζ Αμπντινούρ Ιμπραχήμ είχαν καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση τον Φεβρουάριο. Το δικαστήριο του Μογκαντίσου μείωσε την ποινή του στο μισό.

Η κατηγορούσα αρχή είχε απαγγείλει μια σειρά κατηγοριών, περιλαμβανομένης μιας περί συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον κρατικού θεσμού, σε βάρος της γυναίκας, του συζύγου της και του δημοσιογράφου. Οι εισαγγελείς διατείνονταν ότι τα ιατρικά δεδομένα έδειξαν πως η γυναίκα δεν είχε βιαστεί.

Οι κατηγορίες σε βάρος του συζύγου της γυναίκας είχαν αποσυρθεί τον Φεβρουάριο, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

«Δεν είμαστε ευτυχείς με την διαδικασία που ακολουθήθηκε σε αυτά τα δικαστήρια αλλά θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για τις κατηγορίες. . . ώσπου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη», ανέφερε ο Μοχάμεντ Μοχάμουντ Άφρα, συνήγορος υπεράσπισης του δημοσιογράφου.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε πως το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε, αλλά κατόπιν «καταδίκασε τον δημοσιογράφο σε έξι μήνες φυλακή» διότι πήρε τη συνέντευξη.