Η Βρετανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στους Σύρους αντάρτες στο μέλλον, αν και το νέο πακέτο βοήθειας που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα θα αποτελείται μόνον από 'μη-φονική' βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Ουίλιαμ Χέιγκ σήμερα.
Οι δυτικές χώρες μέχρι τώρα έχουν αποφύγει να προμηθεύσουν όπλα στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά την σθεναρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες να ανατραπεί. Μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι οι αντάρτες λαμβάνουν όλο και πιο μεγάλα φορτία όπλων διαμέσου της Τουρκίας και της Ιορδανίας τους τελευταίους μήνες, με τη χρηματοδότηση για την αγορά και την παράδοσή τους να πιστεύεται ότι γίνεται από πλούσια αραβικά κράτη όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει 'μη-φονική' βοήθεια στους Σύρους αντάρτες. Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και 60 εκατ. δολάρια σε χρηματική βοήθεια. Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε την Παρασκευή πως πιστεύει ότι η χορήγηση μόνο «μη-φονικής υποστήριξης» στους αντάρτες είναι μια σωστή απόφαση. Κι η Βρετανία έχει χορηγήσει στο παρελθόν 'μη-φονική' βοήθεια προς τους αντάρτες, όπως ασυρμάτους, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες. Ο Χέιγκ αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την χορήγηση επιπλέον βοήθειας, αλλά είπε στην τηλεόραση του BBC ότι δεν θα συμπεριληφθούν όπλα σε αυτή.

«Δεν θα ανακοινώσω αυτή την εβδομάδα (ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει) όπλα στη συριακή αντιπολίτευση», είπε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Δεν αποκλείω τίποτε για το μέλλον». «Εάν (ο πόλεμος) συνεχιστεί για μήνες ή χρόνια. . . και χώρες όπως το Ιράκ και ο Λίβανος και η Ιορδανία κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε ο Χέιγκ. «Μπορεί να φθάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες και οι απώλειες ζωών τόσο μεγάλες που πρέπει να κάνεις κάτι καινούργιο για να σώσεις ζωές», πρόσθεσε.

Ο Χέιγκ έχει πει επανειλημμένα ότι το Λονδίνο αφήνει ανοικτές τις επιλογές του σε ό,τι αφορά τη Συρία. Το Φόρεϊν Όφις ανέφερε ότι τα σημερινά σχόλιά του δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής. Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times που είχε μαγνητοσκοπηθεί και δημοσιεύτηκε αργά χθες ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε αφελή και μη ρεαλιστική την εμπλοκή της Βρετανίας στην κρίση της Συρίας. «Πώς να περιμένουμε από τους Βρετανούς να μειώσουν το επίπεδο της βίας όταν θέλουν να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους τρομοκράτες;» Ο Χέιγκ απέρριψε την δήλωση του Άσαντ κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» και «παραισθήσεις». «Αυτός είναι ο άνθρωπος που προεδρεύει αυτής της σφαγής», είπε. Τέλος, ο Χέιγκ ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια διπλωματική διέξοδο κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις προσεχείς δέκα ημέρες, αλλά έχει λίγες ελπίδες γι' αυτό.