Ένα ηχηρό «όχι» προανήγγειλε η Γερμανία στην περίπτωση που η Βουλγαρία και η Ρουμανία θέσουν την Πέμπτη αίτημα ένταξής τους στην ζώνη Σένγκεν, στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Εάν η Ρουμανία και η Βουλγαρία επιμένουν να γίνει ψηφοφορία, η προσπάθειά τους θα αποτύχει, εξαιτίας ενός γερμανικού βέτο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα βήματα για να εμποδίσουν τους μετανάστες «να κάνουν κατάχρηση» του συστήματος της ελεύθερης διακίνησης.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν έρχεται κόσμος στη Γερμανία για δουλειά, αυτό θέλουμε στην Ευρώπη. Αλλά δεν θέλουμε ανθρώπους να έρχονται μόνο για να αποκτήσουν κοινωνική ασφάλεια» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

«Γι' αυτό το λόγο θέλουμε να στείλουμε κόσμο πίσω, αυτό πρέπει να ρυθμιστεί στον ευρωπαϊκό νόμο», τόνισε.

Δεν ζητάει ψηφοφορία η Ρουμανία

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί από την ένταξη στο χώρο Σένγκεν, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί με αξιοπρεπή τρόπο.

Η ιδέα της Γερμανίας να ασκήσει βέτο στην ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν ήταν γνωστή στα μέλη της κυβέρνησης, αλλά θέση της ήταν να μην τη δημοσιοποιήσει για διπλωματικούς λόγους, είπε ο κ. Πόντα.

«Όλοι γνωρίζαμε ότι η Γερμανία έχει επιφυλάξεις για την απόφαση αυτή και η Ρουμανία έχει κάθε είδους ανθρώπους που τρυπούν το σκάφος και χαίρονται για τη βύθισή μας λες και μόνον η κυβέρνηση και η Ένωση Σοσιαλιστών Φιλελεύθερων θα προσχωρήσει στο χώρο της ζώνης Σένγκεν. Από εδώ και πέρα αφήστε μας να επιτύχουμε τους στόχους μας με περισσότερο αξιοπρεπή και συνετό τρόπο» δήλωσε ο κ. Πόντα.