«Πιθανότατα νεκρός» στο Μάλι είναι ένας από τους βασικούς πολέμαρχους της Αλ Κάιντα στη Σαχάρα, ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ, σύμφωνα με τους αρχηγούς των επιτελείων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι σημερινές δηλώσεις των γάλλων στρατιωτικών ήταν το πρώτο επίσημο σχόλιο από πλευράς Γαλλίας για την τύχη του Αμπού Ζέιντ, θεωρούμενου ως αδυσώπητου πολέμαρχου του τρομοκρατικού ισλαμιστικού δικτύου στο ισλαμικό Μαγκρέμπ.

«Είναι πιθανό, αλλά προς το παρόν μονάχα πιθανό. Δεν υπάρχει κάποιας μορφής επιβεβαίωση», υπογράμμισε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Γαλλίας.

«Αν ισχύει, πρόκειται για πολύ καλά νέα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Α.Α. Ζέιντ ήταν λαθρέμπορος πριν ασπαστεί τις αρχές του ιερού πολέμου και εφάρμοζε εκτεταμένα την τακτική των απαγωγών αποσπώντας τεράστια ποσά υπέρ του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, είχε ισχυριστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ότι στρατιώτες της χώρας του είχαν εξουδετέρωσε, πολεμώντας στο βόρειο Μάλι, τόσο τον Αμπού Ζέιντ, όσο και τον Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, επίσης πολέμαρχο της Αλ Κάιντα.

Πηγή: naftemporiki.gr

TAGS