Σταθερή ανάπτυξη, πάταξη της διαφθοράς και βελτίωση της κρατικής πρόνοιας υποσχέθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο, στην τελευταία του ομιλία κατά την έναρξη των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.
Ενώπιον των 3.000 αντιπροσώπων της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που συνήλθε στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, ο κ. Γουέν παρουσίασε τον παραδοσιακό απολογισμό των επιδόσεων της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και τις προοπτικές που ανοίγονται για την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση καλείται στη φετινή συνεδρίαση της ολομέλειάς της, που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, να επικυρώσει τον διορισμό της νέας ηγεσίας της Κίνας η οποία επελέγη κατά το Κογκρέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Σι Τζινπίνγκ, 59 ετών, ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος θα αναλάβει επισήμως την προεδρία της Κίνας αντικαθιστώντας τον Χου Τζιντάο και ο Λι Κετσιάνγκ, 57 ετών θα διαδεχθεί τον κ. Γουέν στην πρωθυπουργία. Οι δύο άνδρες θα ηγηθούν της Κίνας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ανάπτυξη με στήριξη της εσωτερική κατανάλωσης Στη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του, ο κ. Γουέν όρισε ως στόχο ανάπτυξη κατά 7,5% για το 2013, αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7%, πληθωρισμό 3,5% και δημιουργία εννέα εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος, όπως είπε ο κ. Γουέν, πρέπει «η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο να στηριχθεί πλέον στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κίνα οφείλει να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων, διευκρίνισε.

«Έτσι η κατανάλωση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για όλο και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη». Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση του συστήματος συνταξιοδότησης για τους φτωχούς και για γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. «Η εξασφάλιση και βελτίωση της ευημερίας του λαού θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης και ο στόχος όλου του έργου της κυβέρνησης, να δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική ανάπτυξη», δήλωσε. Ο κ. Γουέν αναφέρθηκε ακόμα στην πάταξη της διαφθοράς, που ήταν το κυρίαρχο θέμα της ομιλίας του κ. Σι όταν διορίστηκε στη ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Θα ενισχύσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της ηθικής ακεραιότητας των αξιωματούχων», όπως είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι οι αρχές θα πρέπει «να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις λαϊκές μάζες». Αναφέρθηκε ακόμα σε ένα σύστημα εξισορρόπησης των εξουσιών κατά τρόπο ώστε ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει την εξουσία ώστε αυτή να λειτουργεί σε συνθήκες διαφάνειας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων ετών στον τομέα του διαστήματος και της τεχνολογίας αιχμής, καθώς και στις αυξανόμενες αντιφάσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κίνα ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Τάχθηκε υπέρ της «πράσινης» ανάπτυξης, με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους.
TAGS