Με... καλό μάτι βλέπουν τον ρόλο του Ιωσήφ Στάλιν σχεδόν οι μισοί Ρώσοι, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Levada, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα στην εφημερίδα Vedomosti, με την ευκαιρία της 60ης επετείου από το θάνατο του δικτάτορα.
Το 9% των ερωτηθέντων απάντησαν πως ο Στάλιν έπαιξε 1«αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» και το 40% θεώρησαν τη συμβολή και την παρουσία του «μάλλον θετική».

Αντίθετα το ποσοστό που είχε αρνητική γνώμη για το ρόλο του Στάλιν ήταν αρκετά χαμηλό. Το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν «αναμφισβήτητα αρνητικός» και 22% «μάλλον αρνητικός».

«Εξήντα χρόνια έχουν περάσει, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η εποχή παραμένει χαραγμένη στη συνείδησή μας και στο υποσυνείδητό μας», έγραψε η ημερήσια κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta.

Η στάση των Ρώσων προς τον Στάλιν παραμένει αμφιταλαντευόμενη, ανάμεσα στην καταδίκη της τρομοκρατίας και της καταστολής επί των ημερών του και στη συμβολή του στη νίκη στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ηγεσία του Στάλιν χαρακτηρίστηκε από ένα καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσιών, σημαδεύτηκε με το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι εκτελέστηκαν ή εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας, καθώς επίσης και τον εκτοπισμό ολόκληρων λαών, όπως οι Τσετσένοι, οι Ινγκούσιοι και οι Τάταροι της Κριμαίας.