Απορρίπτει εκ νέου ο Μπέπε Γκρίλο απέρριψε το ενδεχόμενο το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) να υποστηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, σε σημερινή διαδικτυακή του παρέμβαση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση των εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του M5S χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος στην γερουσία Βίτο Κρίμι είχε δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να στηριχθεί κυβέρνηση των δυο μεγάλων παρατάξεων, αλλά θα αξιολογηθούν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο».

«Τα Πέντε Αστέρια δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ούτε δήλωσαν ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτή η κυβέρνηση του Μόντι ήταν η πιο έντονα πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 60 ετών, αφού κανείς έως τώρα δεν είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των εργαζομένων» έγραψε στο ιστολόγιό του σήμερα ο Γκρίλο.

«Δεν υπάρχουν στην φύση κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Υπάρχουν μόνον πολιτικές κυβερνήσεις, που υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Μια κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό αποτελεί φύλλο συκής για να μην φανούν οι πραγματικές ευθύνες από την διακυβέρνηση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς» πρόσθεσε.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρωθυπουργό και υπό όρους στήριξη του M5S.

Αυξάνονται αντιθέτως οι πιθανότητες να επιδιωχθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, με αποστολή να προβεί μόνο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και αμέσως μετά να παραιτηθεί, προκηρύσσοντας νέες εκλογές.