Το διορισμό μίας νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία μίας μη πολιτικής προσωπικότητας, εξετάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, καθώς συνεχίζεται το μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η λύση της τεχνοκρατικής κυβέρνησης θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε περίπτωση που ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρλουίτζι Μπερσάνι, δεν κατορθώσει να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έχει λάβει, σχηματίζοντας μία συμμαχία που θα ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κ. Μπερσάνι έχει τον έλεγχο της κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο, καμία παράταξη δεν κατέχει την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία.

Η υπερψήφιση νόμων στην Ιταλία προϋποθέτει την επικύρωση των νομοσχεδίων από αμφότερα τα σώματα, συνεπώς, δίχως κυβερνητικούς εταίρους που θα του επέτρεπαν να ελέγξει τη Γερουσία, ο κ. Μπερσάνι ενδέχεται να μην μπορεί να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα.

Σχετικό θέμα:
Γκρίλο: Ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση τεχνοκρατών