Η Βαγδάτη έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να ζητήσει την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία, περιοριζόμενη μόνον σε εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας. Ωστόσο η συριακή σύγκρουση μπορεί να έχει έναν επικίνδυνο απόηχο στο εσωτερικό της ιρακινής κοινωνίας.

Οι σουνίτες κάτοικοι της επαρχίας Αλ Άνμπαρ έχουν ισχυρούς φυλετικούς, οικογενειακούς και εμπορικούς δεσμούς με τους κατοίκους της ανατολικής Συρίας, εκ των οποίων ορισμένοι είναι αντάρτες, οι οποίοι είναι επίσης κυρίως σουνίτες. Αντιθέτως η ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες και πρόσκειται στο Ιράν, έχει αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις να αποκηρύξει τον Άσαντ.

«Αν το Ιράκ εμπλακεί στην συριακή σύγκρουση, αυτή θα είναι η βέβαιη αρχή μιας μεγάλης έκρηξης της διαθρησκευτικής βίας» στη χώρα, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ιχσάν αλ Σαμάρι.

Όμως η χθεσινή ενέδρα, το πιο πρόσφατο από τα επεισόδια που ξεπέρασαν τα συριακά σύνορα, αποκαλύπτει τον εύθραυστο χαρακτήρα των προσπαθειών της Βαγδάτης να παραμείνει έξω από τη διένεξη.

Η συριακή κρίση «είναι μια σύγκρουση με περιφερειακές επιπλοκές», η οποία μπορεί να έχει έναν μεγάλο αντίκτυπο στις χώρες που κατοικούνται από πληθυσμούς πολλών διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευμάτων, κυρίως το Ιράκ και τον Λίβανο, σημειώνει επίσης ο πολιτικός αναλυτής Χαμίντ Φάντχελ.

Η ενέδρα θα «στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους Ιρακινούς ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία» έχει επεκταθεί στην πραγματικότητα στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης και ο Τζον Ντρέικ, ειδικός για το Ιράκ της εταιρείας αποτίμησης κινδύνων AKE, έκρινε ότι η επίθεση αυτή μπορεί να επιταχύνει την διάχυση της συριακής σύγκρουσης.

«Αν η επίθεση αυτή έγινε πράγματι από Σύρους αντάρτες, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη διείσδυσή τους στο ιρακινό έδαφος από την έναρξη των συγκρούσεων στην Συρία», σημείωσε ο Ντρέικ, ο οποίος επικαλέστηκε ωστόσο την πιθανότητα η επίθεση αυτή να έγινε «με τουλάχιστον μια κάποια μικρή υποστήριξη από Ιρακινούς πολίτες».

«Το γεγονός ότι τα θύματα (οι Σύροι στρατιώτες) εισήλθαν στο Ιράκ για να είναι ασφαλείς μπορεί να οδηγήσει τους Σύρους αντάρτες να θεωρήσουν το Ιράκ και τα ιρακινά συμφέροντα ως μια πιθανή απειλή για τον αγώνα τους», πρόσθεσε εξάλλου ο Ντρέικ.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένες ομάδες κατά του Άσαντ, από τις πιο ριζοσπαστικές, να καταστούν περισσότερο επιρρεπείς στο να επιτεθούν στο ιρακινό κράτος», κατέληξε.

Εξάλλου την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από την ενέδρα, μια σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Βαγδάτη ότι αύξησε το επίπεδο της «ανάμειξής» της στην Συρία και ότι «επιτίθεται στον συριακό λαό».

Την ίδια ώρα και οι επίσημες αντιδράσεις στην χθεσινή ενέδρα δείχνουν ότι οι ιρακινές αρχές φοβούνται μια διάχυση της συριακής σύγκρουσης.

Το υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε «μια τρομοκρατική ομάδα, η οποία διείσδυσε στο ιρακινό έδαφος από την Συρία» και καταδίκασε «μια επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ».