Την επίσπευση κατά ένα έτος της πλήρους αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τις βάσεις της Γερμανίας εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ.

Στη αναθεώρηση της στρατηγικής άμυνας που είχε γίνει το 2010 προβλεπόταν το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων και η επιστροφή των 20.000 στρατιωτών που υπηρετούσαν στη Γερμανία έως το 2020. Ήδη 4.000 έχουν επιστρέψει στη Βρετανία, ενώ όπως είπε ο κ. Χάμοντ οι υπόλοιποι 16.000 θα έχουν εγκαταλείψει τη Γερμανία έως το 2019.

Η Βρετανία διατηρεί βάσεις στη Γερμανία από την περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι στρατιώτες που θα επιστρέψουν θα εγκατασταθούν σε επτά βάσεις επί βρετανικού εδάφους. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το ολικό ή μερικό κλείσιμο επτά στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας.

Σύμφωνα με συμπληρωματική μελέτη της αμυντικής αναθεώρησης του 2010, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο θα διατηρηθούν. Γραπτή υπουργική δήλωση στα τέλη του 2011 επαναβεβαίωνε την απόδοση στρατηγικής σημασίας από το Λονδίνο στις εγκαταστάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας.

Πηγή: skai.gr