Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δήλωσε στην ομιλία του σε αποψινό έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πως οι γιατροί του προέδρου Ούγκο Τσάβες βρίσκονται στο προσκέφαλό του και πως όλο το έθνος του απευθύνει τις θερμότερες προσευχές του καθ' όσο διαρκούν οι «επιπλοκές» στην κατάσταση της υγείας του, που έχει τρωθεί ιδιαίτερα από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο Τσάβες διανύει τις «πιο δύσκολες ώρες του» αφότου υποβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε εγχείριση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.

Στην ομιλία του, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά από το δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης, ο Μαδούρο ισχυρίσθηκε πως η ασθένεια του οφείλεται σε «επίθεση» από εχθρούς του και πρόσθεσε πως αυτή η κατηγορία μία ημέρα θα είναι δυνατόν να αποδειχθεί.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, θα έλθει μία στιγμή στην Ιστορία που θα μπορέσουμε να συστήσουμε μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αποκαλύψει πως ο διοικητής Τσάβες είχε υποστεί επίθεση (από τους εχθρούς του) με αυτήν την ασθένεια. Οι ιστορικοί εχθροί αυτής της πατρίδας έψαξαν μία αχίλλειο πτέρνα για να πλήξουν την υγεία του», υποστήριξε ο Μαδούρο μετά τη συνάντησή του με την ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.


Απελαύνει αμερικανούς διπλωμάτες η Βενεζουέλα

Ο αντιπρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε επίσης πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των ΗΠΑ Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί «ειδικά μέτρα» για να αποτραπούν δολιοφθορές και άλλες συνωμοτικές δράσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα η χώρα πρόκειται να απελάσει και δεύτερο υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας με την κατηγορία ότι διατηρούσε μη εξουσιοδοτημένες επαφές με στελέχη του στρατού της χώρας.

Οι στρατιωτικοί της Βενεζουέλας «προσεγγίσθηκαν τηλεφωνικώς και σε προσωπικό επίπεδο, ορισμένοι από τον στρατιωτικό επιτετραμμένο της πρεσβείας, αξιωματικό της αεροπορίας, Ντέιβιντ Ντελ Μόνακο (του οποίου η απέλαση ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο), όπως επίσης και από τον άλλον διπλωμάτη, τον οποίο πρόκειται να χαρακτηρίσουμε ‘ανεπιθύμητο πρόσωπο’», δήλωσε ο Χάουα στους δημοσιογράφους.