Ο Comandante Ούγκο Τσάβες μία παγκοσμίως γνωστή πολιτική φιγούρα και κυρίως, αμφιλεγόμενη, πάντα συγκέντρωνε πλήθος σεναρίων και φημών γύρω από το όνομά του κυρίως λόγω του αντι-αμερικανισμού του αλλά και του θρύλου που δημιούργησε στη χώρα του, τη Βενεζουέλα. Ο θάνατός του, κυρίως έπειτα από αιχμές που είχε αφήσει κατά των ΗΠΑ, για την ασθένειά του, ως είθισται, πυροδότησε όργιο φημών και θεωρίες συνωμοσίας.
Η πιο έντονη φήμη που έχει κυκλοφορήσει είναι ότι ο ηγέτης της λατινοαμερικάνικης χώρας δεν πέθανε χθες, αλλά ήταν ήδη νεκρός εδώ και καιρό, αφού δεν είχε πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση από τον Δεκέμβριο. Πριν από μία εβδομάδα ένας διπλωμάτης από τον Παναμά δήλωσε στο CNN στη Χιλή ότι ο Τσάβες έχει αποβιώσει και η κυβέρνηση της Βεενεζουέλας συντηρήσε έναν «μύθο» περί ενδεχομένου επανάκαμψης. Ενδεχομένως οι δηλώσεις αυτές να ήταν υπερβολικές όμως δεν αποκλείεται ο Comandante να ήταν καιρό σε μηχανική υποστήριξη, αφού η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί σημαντικά.

Παράλληλα, η ισπανική εφημερίδα ABC μίλησε για εσπευσμένη επιστροφή του Τσάβες στην Κούβα την Παρασκευή εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασής του, η οποία σημειώθηκε υπό πλήρη μυστικότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πέθανε εκεί και μεταφέρθηκε ξανά στο Καράκας.

Μια άλλη θεωρία που δημιούργησε ο ίδιος ο βενεζουελάνος ηγέτης ήταν ότι οι ΗΠΑ τον μόλυναν με την επάρατο νόσο, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο Τσάβες είχε πει αστειευόμενος (;) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «έστειλαν» τον καρκίνο στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, σχολιάζοντας τις περιπτώσεις του Λούλα ντα Σίλβα, της Κριστίνα Φερνάντεζ, της Ντίλμα Ρούσεφ, του Φερνάντο Λούγο. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Νικολά Μαντούρο κατηγόρησε έναν αμερικανό διπλωματικό ακόλουθο, τον Ντέιβιντ ντελ Μόνακο ότι εφάρμοσε σχέδιο για την πτώση του Τσάβες, οδηγώντας στη μοιραία ασθένεια, επισημαίνοντας ότι «επιστημονικές αποδείξεις» θα τον επιβεβαιώσουν.

Άλλη φήμη υποστηρίζει ότι ο Ούγκο Τσάβες... ζει, από τη στιγμή που κανείς δεν έχει δει τη σορό του, θυμίζοντας την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν από τους αμερικανούς NAVY Seals. Φυσικά η συγκεκριμένη θεωρία θα διαψευστεί μάλλον σύντομα, στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας.

Μύθοι ή πραγματικότητα, ο Ούγκο Τσάβες δεν είναι πια εδώ...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

(Με πληροφορίες από Atlantic Wire, Telegraph)


Σχετικά θέματα:

Ούγκο Τσάβες: Ο αμφιλεγόμενος ηγέτης που άλλαξε τις ισορροπίες στη λατινική Αμερική
Το άλμπουμ της ζωή του Ούγκο Τσάβες (Εκτενές φωτορεπορτάζ)
Σπαραγμός στη Βενεζουέλα- «Είμαστε ο Τσάβες!» (Βίντεο)
Συνεχίζεται το μυστήριο με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και την επάρατο νόσο
Τελειώνει ο «μύθος» του Ούγκο Τσάβες
O πρόεδρος που είπε «όχι» στο ΔΝΤ, ετοιμάζεται να «διαδεχθεί» τον Τσάβες