Ο Τζεμπ Μπους, μικρότερος αδελφός και γιος δύο πρώην προέδρων των ΗΠΑ, δρομολόγησε αυτήν την εβδομάδα μία επικοινωνιακή εκστρατεία, την οποία πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν ως ανεπίσημο, προπαρασκευαστικό στάδιο για την διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2016.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριδας εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι πόλεμοι της Μετανάστευσης» (Immigration Wars), τοποθετούμενος για ένα από τα πλέον καυτά ζητήματα της εποχής, ενώ έχει πολλαπλασιάσει τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Προς ώρας, ο Τζεμπ Μπους δεν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις εκλογές του 2016.

Σε σχετική ‘αποχή’ από την δημοσιότητα μετά το πέρας της θητείας του ως κυβερνήτη της Φλόριδας, το 2007, ο Τζεμπ Μπους φαινόταν ότι τηρούσε στάση αναμονής στα μετόπισθεν του κόμματος αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή, καθώς δεν είχε διεκδικήσει το χρίσμα στις προκριματικές του 2008 και του 2012.

«Δεν λέω ναι, αλλά ούτε λέω απλώς όχι. Έχω επιτύχει πολλά πράγματα στη ζωή μου, που μου προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα, να μπορώ να το σκέπτομαι», δήλωσε ο ίδιος χθες, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Το θέμα της μετανάστευσης του εξασφαλίζει μία άμεση δημοσιότητα, όμως στο βιβλίο του ο πρώην κυβερνήτης επιλέγει να διαφοροποιηθεί σε ένα καίριο σημείο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη της παράταξής του.

Στο βιβλίο του, ο Τζεμπ Μπους δηλώνει μεν την υποστήριξή του στην νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται υπό αντικανονικό καθεστώς στις ΗΠΑ, αλλά δεν συντάσσεται με την θέσπιση ενός νόμου που θα τους παραχωρεί και την αμερικανική ιθαγένεια.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, ιδιαίτερα ο Μάρκο Ρούμπιο, νεοπαγής αστέρας του κόμματος—ο οποίος επίσης ενδέχεται να θέσει υποψηφιότητα το 2016—έχουν ξεπεράσει τα ‘ταμπού’ της παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες, ιδίως μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, προπαρασκευάζουν μία σχετική πρόταση νόμου για τη Γερουσία, η οποία κάλλιστα μπορεί να προσελκύσει και την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Μιλώντας στο MSNBC, ο Τζεμπ Μπους έβαλε νερό στο κρασί του αναφερόμενος σε αυτό το θέμα: «εάν καταφέρουν να βάλουν την (ιθαγένεια) μέσα στον νόμο χωρίς αυτό να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα με παράνομο τρόπο, τότε κι εγώ ψηφίζω υπέρ», δήλωσε ο ίδιος.