Από καρδιακή προσβολή «έφυγε» ο Ούγκο Τσάβες σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.
Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο στρατηγός Χοσέ Ορνέλα είπε ότι ο Τσάβες πέθανε από οξύ καρδιακό επεισόδιο και στις τελευταίες του στιγμές έλεγε ότι ήθελε να ζήσει.

«Δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά ψιθύρισε με τα χείλη του: "Δεν θέλω να πεθάνω. Σας παρακαλώ, μην με αφήσετε να πεθάνω"», περιέγραψε ο στρατηγός, σύμφωνα με το ΑΡ.

«Ήθελε να ζήσει, επειδή αγαπούσε τη χώρα του, θυσιάστηκε για τη χώρα του», πρόσθεσε ο στρατηγός.
Ο Ορνέλα μίλησε στο AP έξω από τη στρατιωτική ακαδημία, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ούγκο Τσάβες.

Tην ίδια ώρα, σε παρεκκλήσιστη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας, όπου και θα τελεστεί την Παρασκευή η κηδεία του, εκτίθεται το φέρετρο με τη σορό του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας.

Φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας απέτισαν η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Ουρουγουάης, Έβο Μοράλες και Χοσέ Μουχίκα, αντίστοιχα.

Προηγήθηκε ένα «ταξίδι» τουλάχιστον επτά ωρών μέσα από τους δρόμους του Καράκας με τους συγγενείς του Τσάβες, τα μέλη της κυβέρνησης και χιλιάδες υποστηρικτές του να βαδίζουν με το φέρετρο του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας, εν μέσω ενός πρωτόγνωρου συγκινησιακού ξεσπάσματος για τη λατινοαμερικανική χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας είτε ακολουθούσαν το φέρετρο, είτε στέκονταν στα πεζοδρόμια των λεωφόρων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρόεδρο της χώρας που πέθανε σε ηλικία 58 ετών.
Το φέρετρο ήταν καλυμμένο στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας.

Πολλοί εκ των οπαδών του Τσάβες έκλαιγαν γοερά ενόσω το φέρετρο με τη σορό του 58χρονου ηγέτη μεταφερόταν από ειδικό απόσπασμα στρατιωτών με κόκκινους μπερέδες στους δρόμους του Καράκας, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν τραγούδια τα οποία είχε ερμηνεύσει κατά καιρούς ο θανών πρόεδρος.

Υπό το χειροκρότημα του πλήθους και συνθήματα όπως «Ζήτω ο Τσάβες», οι στρατιώτες τοποθέτησαν το φέρετρο το οποίο μετέφεραν εργάτες στους ώμους έως την είσοδο του παρεκκλησίου.

Το παρεκκλήσι χτίστηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία εκεί όπου γεννήθηκε η πολιτική αποστολή του Ούγκο Τσάβες, πρώην αξιωματικού και ηγέτη της αριστεράς που διατέλεσε επικεφαλής της Βενεζουέλας για 14 χρόνια.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή παρουσία πολλών αρχηγών ξένων κρατών.

Στην χώρα έχει κηρυχθεί από χθες επταήμερο πένθος, ενώ τριήμερο πένθος έχει από την ίδια μέρα και η Κούβα.