Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενέκρινε την Τετάρτη το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά απολύσεις εάν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αντάλλαγμα την παροχή κάποιων δικαιωμάτων στους μισθωτούς.
Αλλάζοντας διατάξεις του εργατικού δικαίου για 18 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, το νομοσχέδιο προκαλεί την οργή των συνδικάτων με το CGT να προειδοποιεί για μαζικές απολύσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να συζητηθεί στην εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο, ενσωματώνει μέρος της συμφωνίας για την «εξασφάλιση της απασχόλησης» ανάμεσα σε εργοδότες και τρία συνδικάτα, κυρίως του ρεφορμιστικού CFDT, που είχε συναφθεί τον Ιανουάριο.

«Σήμερα καταγράφεται η επιτυχία μιας μεθόδου, αυτής του κοινωνικού διαλόγου», της διαπραγμάτευσης, αυτής που «αναζητεί τον συμβιβασμό» υποστήριξε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, καλώντας ο νόμος να εγκριθεί «το ταχύτερο» από την εθνοσυνέλευση χωρίς να υπάρξουν ουσιώδεις τροποποιήσεις.