Τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία και σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα δίνει στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα.

Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία-Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο» η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας στις τεράστιες περιοχές της χώρας, και κάνει λόγο για ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.

Οι συριακές υποδομές υγείας, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξαρτούν ένα μεγάλο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών τους από την έγκριση του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι γειτονικες χώρες καταγγέλλονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα διότι «δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν στις ΜΚΟ στις δύο πλευρές των συνόρων επιμελητειακή και διοικητική βοήθεια», καθυστερώντας την δραστηριότητά τους, ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει την Εθνικός Συριακός Συνασπισμός ως μόνο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές και στην διεθνή κοινότητα «να καταλήξουν σε συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια του πολέμου και οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους φτάνουν το ένα εκατομμύριο.