Ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση για την υπόθεση υποκλοπών, που σχετίζεται με τραπεζικό σκάνδαλο το 2005.
Η υπόθεση αφορά τηλεφωνική συνομιλία του κεντροαριστερού πολιτικού Πιέρο Φασίνο με τον τραπεζίτη Τζοβάνι Κονσόρτε, ο οποίος το 2005 προσπαθούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της τράπεζας Banca Nazionale del Lavoro.

Η τηλεφωνική συνομιλία αυτή είχε δημοσιευθεί πριν από οκτώ χρόνια από την εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας του αδελφού του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε ακούσει στην κατοικία του την σχετική ηχοταινία.

Ο Πάολο Μπερλουσκόνι καταδικάσθηκε σε δυο χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών και κλεπταποδοχή.

Τα άλλα «μέτωπα»

Την 18η Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου του Μιλάνου για την υπόθεση «Ρούμπι Γκέιτ», στην οποία ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για συνέργια σε προαγωγή της πορνείας.

Μέχρι το τέλος του μηνός πρόκειται επίσης να ανακοινωθεί η απόφαση για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset, ιδιοκτησίας της οικογένειας του «Καβαλιέρε».

Οι δικαστικές ετυμηγορίες αναμένεται να συμπέσουν με τις διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αντιδράσεις από την Κεντροδεξιά

Ο Σάντρο Μόντι, ηγετικό στέλεχος της κεντροδεξιάς, σχολίασε σε υψηλούς τόνους την καταδίκη.

«Πρέπει να περιμένουμε μια εξέγερση ενάντια σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της δικαιοσύνης. Σε μια χώρα σαν την Ιταλία, όπου το δικαστικό απόρρητο αποτελεί ανέκδοτο, η σημερινή απόφαση ηχεί ως γελοία υποτίμηση της νοημοσύνης και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Μπόντι.

«Αν όλα αυτά συνεχισθούν», πρόσθεσε ο ίδιος, «στην χώρα μας θα ξεσπάσει μια εκτεταμένη, ανοικτή εξέγερση προς ένα συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης της δικαιοσύνης. Μια εξέγερση δημοκρατική και πολιτισμένη. Παρά ταύτα, μια πραγματική εξέγερση».

«Πίστευα ειλικρινά ότι δεν θα φτάναμε σε καταδικαστική απόφαση και την άποψή μου αυτή συμμερίζονταν και πολλοί άλλοι», σχολίασε, από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πιέρο Λόγκο.