Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών το τελευταίο τρίμηνο του 2012, στο 10,6%, αυξανόμενο κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο και ισοφαρίζοντας το μέγεθος που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1999, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής και οικονομικών μελετών (INSEE).

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα ώθησαν την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ να δεσμευτεί εκ νέου να τονώσει την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται έναντι της ανθεκτικότερης γερμανικής οικονομίας.

Πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που καταγράφεται αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στη Γαλλία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η ανεργία αυξάνεται συνεχώς από τα μέσα του 2011.

Η είδηση προστίθεται σε μια σειρά αρνητικών εξελίξεων για την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει παραδεχτεί ότι δεν θα επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους της σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Άλλα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται.

Ο Ολάντ, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο υποσχόμενος να κάμψει την συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας η οποία έχει αφήσει έναν στους τέσσερις νέους χωρίς δουλειά, υπόσχεται να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Ολάντ έχει μειωθεί περί το 30% αφότου ανέλαβε, καθώς η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ανακοινώσεων εταιρειών για κλεισίματα εργοστασίων και απολύσεις.

«Η ανεργία πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες και δεν θα κορυφωθεί πριν από το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου», εκτίμησε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, προσθέτοντας ότι «η γαλλική οικονομία μπορεί να αποκτήσει κάποια κίνηση στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, αλλά είναι απίθανο ότι αυτή θα αρκέσει ώστε οι επιχειρήσεις να αρχίσουν να κάνουν προσλήψεις».

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε ότι η επιδείνωση της εικόνας σε ό,τι αφορά και την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε όλη τη ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θα όφειλε να ωθήσει την ΕΕ να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSEE, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ηπειρωτική Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο ανήλθε σε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το εν τέταρτο (25,7%) των νέων 15-24 ετών είναι άνεργοι, κατά τα ίδια στοιχεία. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, που δεν υπολογίζονται με βάση την μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, οι άνεργοι στην γαλλική ενδοχώρα αυξήθηκαν σε συνολικά 3,17 εκατομμύρια τον Ιανουάριο, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιούλιο του 1997 και πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό των 3,196 εκατομμυρίων.

Σχετικό θέμα:

Ενέκρινε η κυβέρνηση Ολαντ το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά