Πέντε ενώσεις εργατικών συνδικάτων εργαζομένων σχεδιάζουν μεγάλο συλλαλητήριο την 1η Μαΐου, Ημέρα Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολοένα και πιο δύσκολη θέση των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων και για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που θεωρούν αποτυχημένη και επιζήμια.

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, όπως τόνισαν οι επικεφαλής των συνδικάτων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στην κροατική πρωτεύουσα, είναι «Αλλάξτε ή οι πολίτες θα σας αλλάξουν».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων, Μλάντεν Νόβοσελ δήλωσε ότι αναμένει μαζική διαμαρτυρία καθώς στη συγκέντρωση έχουν κληθεί εκτός από τους εργαζόμενους, άνεργοι, συνταξιούχοι, μαθητές και σπουδαστές.

«Όλοι έχουν πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένοι με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέχιση των κατευθύνσεων που χάραξε η προηγούμενη» είπε.

«Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αλλαγές και είναι ήδη ορατές - όλα ακριβαίνουν, οι πολίτες είναι φτωχότεροι, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Νόβοσελ.

Από μέρα σε μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και αυτή είναι η μοναδική σταθερή της κυβερνητικής πολιτικής, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Κροατικών Συνδικάτων Κρέσιμιρ Σέβερ, ο οποίος τόνισε ότι είναι καιρός για ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει την πορεία στην οποία οδηγεί τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Μητρώου Κροατών Συνδικάτων, Βίλιμ Ρίμπιτς είπε ότι δεν υπάρχει πρόοδος με την πολιτική αυστηρής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση.