Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαιρέτισε σήμερα τις δηλώσεις των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία επέκριναν την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στην αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

«Ο συριακός λαός εκτιμά ιδιαίτερα τη θέση εκείνων των δυνάμεων και των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν τον τουρκικό λαό και αντιστρατεύονται την πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Άσαντ με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

«Είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στην πάγια θέση του τουρκικού λαού, που επιθυμεί τη σταθερότητα στη Συρία και σ’ αυτήν της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία επιμένει να υποστηρίζει την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην περιοχή», προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης, αντίγραφο της οποίας διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η τουρκική αντιπροσωπεία «ενημέρωσε τον Σύρο πρόεδρο για την άρνηση του τουρκικού λαού να αναμιχθεί στα εσωτερικά της Συρίας και το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας». Επίσης, προειδοποίησε για «τους κινδύνους να υπάρξει αντίκτυπος στην Τουρκία συγκεκριμένα και γενικότερα σε όλην την περιοχή».

Σήμερα, η Δαμασκός κάλεσε την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «εμπλοκή» της Τουρκίας στη σύρραξη που σπαράσσει την Συρία και , σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2011.