Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο επεκτείνονται οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 12 Φεβρουαρίου.

H απόφαση 2094 του Συμβουλίου βασίστηκε σε πρόταση που είχαν καταθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία. Η ομόφωνη έγκρισή της από τα 15 μέλη του ΣΑ ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ με την Κίνα

Οι νέες κυρώσεις είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα και έχουν στόχο να στερήσουν τη Βόρεια Κορέα από τις πηγές χρηματοδότησης που χρησιμοποιούσε για τις στρατιωτικές και πυρηνικές φιλοδοξίες της. Μεταξύ άλλων τίθενται υπό επιτήρηση οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται η λίστα των ατόμων και των επιχειρήσεων των οποίων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία ή τους απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Καθορίζονται επίσης με μεγαλύτερη σαφήνεια διάφορα είδη πολυτελείας τα οποία δεν θα μπορούν να αποκτούν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας και καθίστανται υποχρεωτικοί οι έλεγχοι των ύποπτων φορτίων που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα ή προορίζονται για αυτήν.

Οι 15 χώρες του ΣΑ δηλώνουν εξάλλου «τη μεγάλη ανησυχία τους» για την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου, την τρίτη στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ μετά τις δύο προηγούμενες του 2006 και του 2009. Τονίζουν ότι είναι έτοιμες να πάρουν «σημαντικά περαιτέρω μέτρα» —τα οποία δεν διευκρινίζονται— εάν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει μια νέα πυραυλική ή ατομική δοκιμή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την απόφαση αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι με αυτήν ο Οργανισμός «έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα (στη Βόρεια Κορέα) ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί την επιδίωξή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, υποστήριξε ότι οι νέες κυρώσεις «θα πλήξουν σκληρά» το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση 2094 προβλέπει «σοβαρές οικονομικές κυρώσεις», είπε ότι τα νέα μέτρα «θα επιτείνουν την απομόνωση» της Πιονγκγιάνγκ. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «θα πληρώσουν ακριβά» μια ενδεχόμενη «πρόκλησή» τους απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Σχετικό θέμα: 

Με πυρηνική επίθεση απειλεί τις ΗΠΑ η Β. Κορέα
TAGS