Την πεποίθηση ότι η ευελιξία στις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2014-2020 θα αποτελέσει κλειδί για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει, σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Agence Europe, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να υπάρξει προσέγγιση στις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020 είναι αναποτελεσματικός. Η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις πληρωμές είναι πολύ μεγάλη. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντοπίσαμε τις πιθανές περιοχές ευελιξίας σχετικά με τον προϋπολογισμό και το Κοινοβούλιο εστιάζει την προσοχή του στον τρόπο που θα αρθρωθεί η εσωτερική ευελιξία του μελλοντικού προϋπολογισμού. Μου φαίνεται μία καλή προσέγγιση, γιατί η ευελιξία θα βοηθήσει στο να μειωθεί η διαφορά ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τις πληρωμές».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας, ο Ζ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η υπόσχεση που έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, έχει δημιουργήσει μία κατάσταση πολύ πιο δύσκολη για τον ίδιο, απ' όσο φαινόταν αρχικά.

Ο Ζ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η προσέγγιση του Ντέιβιντ Κάμερον συνίσταται στο να ζητά από τα άλλα κράτη - μέλη να θέσουν και πάλι υπό εθνικό έλεγχο μία σειρά από αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται σε κοινοτικό επίπεδο.

Παράλλλα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έχει βάλει τον εαυτό του σε μία κατάσταση, η οποία ναι μεν φαινόταν εύκολη (όταν εξήγγειλε το δημοψήφισμα), αλλά θα έχει σοβαρές συνέπειες όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση από την κυβέρνηση και το βρετανικό λαό.