Ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα ανέρχεται σε επτά, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ρόιτερ που επικαλούνται ιατρικές πηγές, αναιρώντας προγενέστερη ανακοίνωση της αστυνομίας που έκανε λόγο για 48 νεκρούς.

Οι επτά νεκροί είναι ιρανοί προσκυνητές. Σαράντα πέντε ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ τους 20 ιρανοί προσκυνητές, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι τραυματίες είναι 34. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10 και των τραυματιών σε 36. Η αστυνομία έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

"Ήταν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Υπήρχαν ιρανοί προσκυνητές στην περιοχή. Αυτοί ήταν ο στόχος της επίθεσης", είπε ο Μοχάμεντ αλ Μουσάουϊ, ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου στην Κερμπάλα.

Πηγές της ιρακινής αστυνομίας είχαν γνωστοποιήσει ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον πολυσύχναστο δρόμο Μπαμπ-Τουεϊράζ, κοντά στο τέμενος του Ιμάμη Αμπάς στην κεντρική Κερμπάλα, 118 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

"Ένας καμικάζι που οδηγούσε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν πολύ κοντά σε ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε ιρανούς προσκυνητές", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 08:45 τοπική ώρα.

Εκατομμύρια πιστοί, κυρίως από το Ιράν, μεταβαίνουν στην Κερμπάλα για προσκύνημα κάθε χρόνο, όπως και στη Νατζάφ, τη δεύτερη ιερή πόλη των σιιτών, 150 χλμ. νότια της Βαγδάτης.

Το προσκύνημα αυτό αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων σουνιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όπως η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, μετά αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ θεωρεί ότι οι σιίτες μουσουλμάνοι είναι αποστάτες.