Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανέβαλαν την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν και ανήγγειλαν ότι θα εξετάσουν ξανά το ζήτημα στο τέλος του τρέχοντος έτους. "Το Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει ξανά το θέμα στο τέλος του 2013" δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης, Άλαν Σάτερ, ο οποίος προήδρευσε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ.
   
Την απόφαση είχε αναγγείλει πριν από λίγες μέρες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν και ότι η Γερμανία θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα. Εκτός από την Γερμανία αντίθετες στην προσχώρηση των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν είναι η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.
   
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν παρ΄ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες εκπληρώνουν τους τεχνικούς όρους γι αυτό. Ωστόσο, για την τελική απόφαση είναι αναγκαία η συναίνεση όλων των χωρών - μελών της ΕΕ.
   
Ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών, Ράντου Στρόε δήλωσε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί έως το τέλος του 2013 για να καθοριστούν οι τρόποι που θα ακολουθηθούν για ένταξη σε δύο στάδια.
   
"Η λύση επαναβεβαιώνει τη συνέχιση των διαδικασιών για την ένταξη της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν. Είναι μία συμβιβαστική λύση που έγινε δεκτή απ' όλους και όπως είπα, προχωράμε εμπρός" τόνισε ο κ. Στρόε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
   
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ολλανδού Γερμανού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Φρεντ Τίβαν, ο οποίος κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση, τόνισε ότι η Ολλανδία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση ένταξης των δύο χωρών προτού δημοσιοποιηθεί έκθεση προόδου υπό το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) το Δεκέμβριο, ο κ. Στρόε είπε ότι ο Ολλανδός υπουργός αργότερα διαφοροποίησε τη θέση του.
   
"Είπε ότι πρέπει να λάβουμε απόφαση, αλλά πρέπει να δούμε πρώτα την έκθεση προόδου" ανέφερε ο κ. Στρόε, επιμένοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί πριν από το Δεκέμβριο". Ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι αναφορά στην έκθεση προόδου υπό το Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης έγινε από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία.
   
Ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Επαλήθευσης θεσπίστηκε για να βοηθήσει τις δύο χώρες στα θέματα δικαιοσύνης, μετά την ένταξή τους στην ΕΕ.
   
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβέταν Τσβετάνοφ εκτίμησε ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα ενέτεινε την αρνητική στάση όσον αφορά την ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν.
   
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση, με επικεφαλής το GERB, παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα υψηλά τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και τα χαμηλά εισοδήματα.
   
Σε δηλώσεις του στη βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR), μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Τσβετάνοφ είπε ότι "σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την κατάσταση στη χώρα".
   
Κάποιοι υπουργοί ρώτησαν ποια πολιτική θα προωθήσει η Βουλγαρία στη σφαίρα της ασφάλειας και αν θα διατηρηθεί η προσέγγιση των μέτρων κατά της διαφθοράς.
   
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι βασικός λόγος που εμπόδισε την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν είναι ο αποκαλούμενος "τουρισμός των επιδομάτων" και η εισροή Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε δυτικές χώρες.
   
Διευκρίνισε ότι θα διεξαχθούν συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων τις επόμενες μέρες ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για την εξουδετέρωση του φαινομένου.
   
Το ζήτημα του "τουρισμού των επιδομάτων" ήταν κεντρικό στη θέση της Γερμανίας, η οποία απείλησε με βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αν διεξαγόταν ψηφοφορία στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είπε ο κ. Τσβετάνοφ.
   
Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας είπε ότι εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών και των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μέτρα που θα αποτρέψουν τα ταξίδια Βουλγάρων πολιτών στη Γερμανία με στόχο τη διεκδίκηση κοινωνικών επιδομάτων.
   
Ο κ. Τσβετάνοφ είπε ακόμη πως συμφώνησε με τον Ρουμάνο ομόλογό του να διεξάγουν συναντήσεις τις επόμενες μέρες με τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ ώστε να τους ενημερώσουν για την πρόοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν.
   
Σε ερώτηση αν η Βουλγαρία θα κινηθεί νομικά για μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ κατά των χωρών που εμποδίζουν τη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν, ο κ. Τσβετάνοφ ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να εξαντληθούν οι τρόποι συνεργασίας και ο εποικοδημητικός διάλογος. "Δεν θα ωφελήσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η προσφυγή στα δικαστήρια" είπε.
   
Ο κ. Τσβετάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Novinite", υποστήριξε ότι οι εσωτερικές υποθέσεις διαφορετικών χωρών της ΕΕ, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση από τρίτες χώρες ώθησαν το ζήτημα της διεύρυνσης της ζώνης Σένγκεν εκτός ατζέντας.