Περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι καταργεί όλα τα σύμφωνα μη – επίθεσης με τη Νότια Κορέα, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ λόγω της τελευταίας πυρηνικής της δοκιμής.

Η Βόρεια Κορέα «ακυρώνει όλα τα σύμφωνα μη - επίθεσης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας», η οποία μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κόβει «αμέσως» τη γραμμή του κόκκινου τηλεφώνου, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με το καθεστώς προδοτών ανδρείκελων», και ότι κλείνει το συνοριακό πέρασμα Πανμουνζόμ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Η κόκκινη τηλεφωνική γραμμή διασφαλίζει την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών στη διάρκεια περιόδων υψηλής έντασης, αλλά χρησιμοποιείται και για τη ρύθμιση της διέλευσης προσώπων και της διακίνησης αγαθών δια μέσου της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Κορέα. Η λειτουργία της έχει επανειλημμένα διακοπεί.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν επισκέφθηκε τις στρατιωτικές μονάδες της πρώτης γραμμής , οι οποίες είχαν εμπλακεί στον βομβαρδισμό νοτιοκορεατικού νησιού το 2010, σύμφωνα με το KCNA.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο κ. Κιμ ζήτησε από τους στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να «εξοντώσουν τον εχθρό» οποιαδήποτε στιγμή.

Χθες, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει προληπτικό πυρηνικό χτύπημα εναντίον των ΗΠΑ.