Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέρριψε την ιδέα παράδοσης όπλων στους σύρους αντάρτες, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Οι πωλήσεις όπλων απειλούν να τροφοδοτήσουν έναν ανταγωνισμό των εξοπλισμών και να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο δι΄αντιπροσώπου με κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής», δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tagesspiel του Βερολίνου.

Ο Βεστερβέλε υπενθύμισε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών επέβαλαν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Συρία, βάσει του οποίου επιτρέπονται μόνο οι παραδόσεις στη συριακή αντιπολίτευση «εξοπλισμού προστασίας και αφοπλισμού».

«Πρόκειται για εξοπλισμό που δεν μπορεί να προκαλέσει θανάτους», τόνισε. Ο Βεστερβέλε διέψευσε επίσης την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στους αντάρτες. «Ούτε η Γερμανία, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τέτοιου είδους σχέδια», διαβεβαίωσε.

Χθες, ο στρατηγός Σελίμ Ιντλίς, αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν το εμπάργκο όπλων.

«Είναι λυπηρή η επιβολή του εμπάργκο αυτού», τόνισε ο σύρος στρατηγός σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Το μέτρο αυτό δε θίγει παρά τα θύματα τη στιγμή που το καθεστώς λαμβάνει ρωσικά και ιρανικά όπλα», τόνισε ο στρατηγός Ιντλίς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές χώρες να προμηθεύσουν τους αντάρτες με εξοπλισμό αυτοάμυνας όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους και προστασίας από τα πυρά αρμάτων μάχης.