Ο Ουχούρου Κενιάτα, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ανακηρύχτηκε επισήμως εκλεγμένος πρόεδρος της Κένυας από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, ωστόσο ο αντίπαλός του Ράιλα Οντίνγκα ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Ο Οντίνγκα, του οποίου η προηγούμενη ήττα πριν από πέντε χρόνια είχε προκαλέσει πρωτοφανείς βιαιότητες στην Κένυα, κατήγγειλε «μαζικές ανωμαλίες» κατά την ψηφοφορία της Δευτέρας, αλλά σημείωσε ότι «η βία θα μπορούσε τώρα να καταστρέψει αυτή τη χώρα για πάντα».

Ο Ράιλα Οντίνγκα, 68 ετών, που η υποψηφιότητά του για την προεδρία είναι η τρίτη κατά σειράν, περιέγραψε αναλυτικά αυτό που χαρακτήρισε ως μακρύ κατάλογο των παρατυπιών που οδήγησαν στη νίκη από τον πρώτο γύρο του κύριου αντιπάλου του Ουχούρου Κενιάτα με το 50,07% των ψήφων.

«Νομίζαμε ότι δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Οντίνγκα αναφερόμενος στη νοθεία που είχε προκαλέσει, όπως είπε, την προηγούμενη ήττα του το Δεκέμβριο του 2007 έναντι του σημερινού Προέδρου Μουάι Κιμπάκι, ο οποίος δεν υπέβαλε φέτος υποψηφιότητα.

«Δυστυχώς όμως αυτό συνέβη (και πάλι). Αλλά αυτή τη φορά έχουμε ένα νέο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, στο οποίο εμείς ... και οι Κενυάτες έχουμε εμπιστοσύνη», σημείωσε ο Οντίνγκα.
«Θα σεβαστούμε το κράτος δικαίου και θα σεβαστούμε την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου ο πρωθυπουργός θα προσφύγει κατά των αποτελεσμάτων.
«Ας αφήσουμε το Ανώτατο Δικαστήριο να καθορίσει αν το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή είναι νόμιμο», τόνισε.

Ο Οντίνγκα πιστώθηκε με περίπου 800.000 λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό του και έλαβε το 43,31% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Ο Ουχούρου Κενιάτα, γιος του Γιόμο Κενιάτα, του πρώτου προέδρου της ανεξάρτητης Κένυας (1964-1978), καθίσταται σχεδόν 50 χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία του πατέρα του, ο τέταρτος αρχηγός του κράτους της Κένυας.
Στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ράιλα Οντίνγκα, που ηττήθηκε με διαφορά περίπου 830.000 ψήφων, έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», που χαρακτήρισε ως «παραποιημένο» και θα καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Κενιάτα υπερέβη με περίπου 8400 ψήφους το όριο του 50% (των ψήφων) που απαιτείται για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της Δευτέρας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της IEBC.

Στα τέλη του 2007, η ανακοίνωση της με πολύ μικρή διαφορά ήττας του κ. Οντίνγκα από τον απερχόμενο πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι, μετά από μια αδιαφανή διαδικασία καταμέτρησης και κηλιδώθηκε από σοβαρές υποψίες για νοθεία, προκάλεσε τις χειρότερες πολιτικο-εθνικές βιαιότητες στη ιστορία της χώρας με περισσότερους από 1.000 νεκρούς και 650.000 εκτοπισμένους.