Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνείς κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε σήμερα στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα συνεργαστούν με τους διεθνείς θεσμούς.

Σημείωσε επίσης, χωρίς να αναφέρεται άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγγείλει τις σε βάρος του κατηγορίες, ότι αναμένει η παγκόσμια κοινότητα να σεβαστεί την κυριαρχία της Κένυας και τη δημοκρατική βούλησή της.

"Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμεθα τις διεθνείς υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα έθνη και τους διεθνείς θεσμούς--σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτές" τόνισε.

Υποσχέθηκε να εργαστεί με όλους Κενυάτες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων για την οικοδόμηση του έθνους.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον ηττημένο αντίπαλό του Ράιλα Οντίνγκα λέγοντας ότι η προεκλογική του εκστρατεία ήταν "ζωηρή και πνευματώδης", ενώ στο τέλος τη ομιλίας του τόνισε ότι η Κένυα δεν χρειάζεται "ηγέτες που καυγαδίζουν".

Ο Κενιάτα και ο αντιπρόεδρος του Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί από το διεθνές δικαστήριο, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με το δικαστήριο, ακόμη και όταν αναλάβουν την εξουσία, για να "καθαρίσουν" τα ονόματά τους.