Περισσότερα από 120 εκατομμύρια προσκυνητές «ξέπλυναν» τις αμαρτίες τους στα νερά των ιερών ποταμών της Ινδίας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής στον κόσμο, της Kumbh Mela, που ολοκληρώθηκε σήμερα και σημαδεύτηκε για μια ακόμη φορά από φονικούς συνωστισμούς.
Η Kumbh Mela, η οποία ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, πραγματοποιείται κάθε δώδεκα χρόνια στο Αλαχαμπάντ (Ουταρ Πραντές, βόρεια).

Μόνο για τη σημερινή ημέρα, δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξαγνίστηκαν μέσα στο νερό στη συμβολή τριών ιερών ποταμών, του Γάγγη, του Σαρασουάτι και του Γιαμούνα.

Η φετινή γιορτή προσέλκυσε πολύ περισσότερους προσκυνητές από άλλες φορές, διότι θεωρήθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκή από τους αστρολόγους λόγω της ευθυγράμμισης των πλανητών που συμβαίνει μόνο κάθε 147 χρόνια.

"Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συμμετάσχει στην εορτή αυτή το 2001 και αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι ήταν 120 εκατομμύρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος για τους εορτασμούς Μάνι Πρασάντ Μίσχρα.
Οι προσκυνητές, οι ασκητές και οι απλοί πιστοί πιστεύουν ότι το μπάνιο στα νερά αυτά «ξεπλένει» τις αμαρτίες τους και τους ελευθερώνει από τον κύκλο της μετενσάρκωσης.

Οι συνωστισμοί όμως είναι ένας διαρκής κίνδυνος κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εορτών στην Ινδία, όπου η διατήρηση της τάξης και ο έλεγχος του πλήθους είναι συχνά ανεπαρκείς.

Φέτος 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα φοβερό συνωστισμό στο σταθμό του Αλαχαμπάντ όπου προσκυνητές είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το πιο σοβαρό πρόσφατο δυστύχημα έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2008, όταν περίπου 220 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα συνωστισμό κοντά σε ένα ναό στην πόλη Τζοντπούρ, στο βόρειο τμήμα της Ινδίας.
TAGS