Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας διέκοψε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης με τη Νότια Κορέα κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή της σε φραστικό επίπεδο με τη Σεούλ και την Ουάσιγκτον σε αντίποινα για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Νότιας Κορέας και ΗΠΑ και των νέων απαγορεύσεων από τον ΟΗΕ μετά την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Βόρεια Κορέα απείλησε να διακόψει την «κόκκινη γραμμή» σήμερα 11 Μαρτίου, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δεν διακόψουν τα κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια. Η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή χρησιμοποιείται μεταξύ Σεούλ και Πιονγκ Γιανγκ καθώς οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές επαφές. 

«Καλέσαμε στις 9 το πρωί ώρα Κορέας και δεν υπήρξε απάντηση» ανακοίνωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής έκτακτης ανάγκης τεστάρεται σε καθημερινή βάση. 

Η Πιονγκ Γιανγκ έχει απειλήσει να διακόψει τη λειτουργία και της αντίστοιχης τηλεφωνικής γραμμής με τον ΟΗΕ. Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκε μετά την 12η Φεβρουαρίου ημέρα που η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη της πυρηνική δοκιμή, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε απάντηση η Νότια Κορέα και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν αυτή την περίοδο μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ και η Πιονγκ Γιανγκ προετοιμάζεται για ανάλογα γυμνάσια. 

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη Νότια Κορέα ως προπομπό για πυρηνικό πόλεμο και απειλεί να σπάσει την εκεχειρία με την Ουάσιγκτον που σταμάτησε τις εχθροπαξίες του πολέμου της Κορέας του 1950-53. 

Μάλιστα, το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ απειλεί με πυρηνικό χτύπημα τις ΗΠΑ, ωστόσο, αναλυτές θεωρούν την απειλή αυτή περισσότερο ρητορική καθώς η Βόρεια Κορέα δεν έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να χτυπήσει τις ΗΠΑ. 

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να είναι κάποιο περιορισμένης έκτασης χτύπημα σε κάποια παραλιακή περιοχή του νότου παρά ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ που σίγουρα θα έχανε με βάση τις στρατιωτικές δυνατότητες των εν δυνάμει αντιμαχόμενων.