Την ευθύνη για την επίθεση σε κονβόι με σύρους στρατιώτες και κρατικούς υπαλλήλους στο δυτικό Ιράκ την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε η Αλ Κάιντα.
Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 48 Σύρων, καθώς και ιρακινών στρατιωτών οι οποίοι τους συνόδευαν στα σύνορα για να τους επαναπατρίσουν. Σύμφωνα με την Αλ Κάιντα, η παρουσία τους στο ιρακινό έδαφος είναι απόδειξη της συνεργασίας της σιιτικής, ως επί το πλείστον, κυβέρνησης της Βαγδάτης και του καθεστώτος της Δαμασκού, υπό τον Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Στρατιωτικά αποσπάσματα πέτυχαν την εξολόθρευση μιας ολόκληρης φάλλαγας του στρατού του Σαφαβιδών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για τη δυναστεία η οποία κυριάρχησε στο σιιτικό Ιράν μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι οι σύροι στρατιώτες και κρατικοί υπάλληλοι είχαν καταφύγει στο Ιράκ λόγω επίθεσης την οποία είχε δεχτεί συνοριακό φυλάκιο από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης. Την ώρα της επίθεσης, οι Σύροι οδηγούνταν σε συνοριακό φυλάκιο το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς της Δαμασκού.
TAGS