Υπάρχουν κερδισμένες χώρες από την κρίση; Αν ναι η Γερμανία είναι ανάμεσα τους; Θα καταφέρουν οι χώρες του νότου να ξεπεράσουν την κρίση με το ευρώ υπερτιμημένο για τα δικά τους μεγέθη; 
Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα επιχειρεί να δώσει εκτενές άρθρο της  Deutsche Welle με τίτλο «Είναι η Γερμανία η κερδισμένη της κρίσης;».

Σύμφωνα με το άρθρο η Γερμανία όχι μόνο δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση, αλλά πολλοί υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να βγει και κερδισμένη από αυτή, την ώρα που άλλες χώρες του ευρώ έχουν πληγεί σφοδρά.  

«Την ώρα που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών το πλεόνασμα στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, θετική είναι επίσης η πορεία τόσο των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, όσο και της ανεργίας». επισημαίνει η  Deutsche Welle. 
Οικονομολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από τα προβλήματα άλλων χωρών, καθώς το ασθενές ευρώ ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές ή τις κακές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για ομόλογα του γερμανικού δημοσίου.

Η γερμανίδα οικονομολόγος Χάικε Γέμπκες ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης: «Η Γερμανία θεωρείται σίγουρο λιμάνι και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον για γερμανικά ομόλογα  Για αυτό μειώθηκαν και τα επιτόκια. Με τα έσοδα από τα επιτόκια, το δημόσιο καλύπτει το κόστος των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους».
 
Αντίθετη όμως είναι η άποψη του  Γιόαχιμ Σταρμπάτι, επίσης γερμανού οικονομολόγου, ο οποίος πιστεύει ότι «το όποιο κέρδος για τη Γερμανία χάνεται διότι η χώρα δίνει μετά τα χρήματα στο μηχανισμό στήριξης». 
 
Πεποίθησή του είναι πως οι άλλες χώρες ζούσαν τα τελευταία χρόνια πάνω από τις δυνατότητές τους, τόσο σε επίπεδο δημόσιου τομέα όσο και στο επίπεδο των πολιτών. « Οι τράπεζες είναι υπερχρεωμένες, οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στις οικοδομικές εργασίες είναι και αυτές υπερχρεωμένες. Οι πολίτες ξόδευαν υπερβολικά πολλά χρήματα, το ίδιο και το δημόσιο. Και τώρα τα χρήματα αυτά κάπου πρέπει να βρεθούν», επισημαίνει.
 
Ο γερμανός οικονομολόγος καταλήγει στην ανάλυση του με μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση καθώς πιστεύει πως «όσο διατηρούμε το ευρώ σε χώρες που θα έπρεπε να είναι σε θέση να υποτιμήσουν το νόμισμά τους, δεν θα καταφέρουν ποτέ να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους».