current views are: 1

11 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση11:43

ΗΠΑ και Νότια Κορέα άρχισαν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Οι Νοτιοκορεατικές και οι Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα τις ετήσιες στρατιωτικές κοινές ασκήσεις τους, τις οποίες καταδίκασε η Βόρεια Κορέα που απείλησε τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον με πυρηνική επίθεση και διακοπή της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε έκτακτες καταστάσεις.  

Δημοσίευση 11:43’
αρθρο-newpost

Οι Νοτιοκορεατικές και οι Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα τις ετήσιες στρατιωτικές κοινές ασκήσεις τους, τις οποίες καταδίκασε η Βόρεια Κορέα που απείλησε τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον με πυρηνική επίθεση και διακοπή της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε έκτακτες καταστάσεις.  

Οι Νοτιοκορεατικές και οι Αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα τις ετήσιες στρατιωτικές κοινές ασκήσεις τους, τις οποίες καταδίκασε η Βόρεια Κορέα που απείλησε τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον με πυρηνική επίθεση και διακοπή της γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών σε έκτακτες καταστάσεις.   Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ – που διατηρούν 28.500 στρατιώτες τους στο νότο της κορεατικής χερσονήσου – άρχισαν τις κοινές ασκήσεις τους υπό την ονομασία «Key Resolve» με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών (10.000 Νοτιοκορεατών και 3.500 Αμερικανών), οι οποίες θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Όπως κάθε χρόνο, η Πιονγκγιάνγκ καταδίκασε τα γυμνάσια, τα οποία θεωρεί άσκηση για εισβολή στο έδαφός της. Οι στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται στο σενάριο μιας αμερικανο-νοτιοκορεατικής αντιμετώπισης πιθανής επίθεσης από το βορρά.  

Οι ασκήσεις διεξάγονται μια εβδομάδα μετά την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο: η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταγγείλει από σήμερα τη συμφωνία ανακωχής με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας το 1953, απείλησε με «θερμοπυρηνικό πόλεμο» και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα εκτεθούν σε «προληπτική πυρηνική επίθεση».  

Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ είχαν ενταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και φέτος η ένταση κλιμακώθηκε μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ στις 12 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος του βορρά, την Παρασκευή.  

Αιτία του εκρηκτικού αυτού κλίματος, είναι επίσης η επιτυχής δοκιμή πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ το Δεκέμβριο, η οποία θεωρήθηκε από τη Σεούλ και τους συμμάχους δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Μετά την ψήφιση στον ΟΗΕ, το βορειοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι στο εξής θεωρεί χωρίς ισχύ και εγκυρότητα «όλες οι συμφωνίες της μη επίθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου».  

Η εφημερίδα «Rodong Sinmum», όργανο του βορειοκορεατικού κομμουνιστικού κόμματος, ανακοινώνει στο σημερινό φύλλο της “την πλήρη ακύρωση” της συμφωνίας ανακωχής. «Με την ανακωχή ‘που ανατινάχθηκε’, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εφεξής στο έδαφος αυτό», γράφει.  

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βορράς φαίνεται πως άρχισε να εφαρμόζει μια από τις απειλές του, τη διακοπή της κόκκινης γραμμής μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ, της γραμμής επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η γραμμή αυτή που καθιερώθηκε το 1971, έχει διακοπεί πέντε φορές από το βορρά, την τελευταία φορά το 2010. Οι δύο πλευρές τη χρησιμοποιούν συνήθως δύο φορές την ημέρα αλλά «ο βορράς δεν απάντησε σήμερα το πρωί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.  

Απειλές, προκλήσεις και επίδειξη ισχύος είναι συνήθεις στις δύο πλευρές της γραμμής οριοθέτησης στην κορεατική χερσόνησο μετά το τέλος του αδελφοκτόνου πολέμου πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Ωστόσο ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που το παραμικρό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες.


σχετικα αρθρα