Οι κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αναμένεται να απελευθερώσουν αύριο Τρίτη τους Τούρκους αιχμαλώτους τους ώστε να σημειωθεί ορισμένη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ.
Ο υπουργός εξήγησε ότι μια αντιπροσωπεία του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πρόκειται να μεταβεί αύριο στο ιρακινό Κουρδιστάν όπου κρατούνται οι αιχμάλωτοι, προκειμένου να τους επαναπατρίσει στην Τουρκία. "Μας είπαν ότι η απελευθέρωση θα γίνει αύριο. Ενημερώσαμε σχετικά τις οικογένειες" των αιχμαλώτων", πρόσθεσε ο Γκιουλέρ. Οι αιχμάλωτοι είναι κυρίως υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν απαχθεί πριν από πολλούς μήνες από το PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των Κούρδων εντάσσεται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση με τον κρατούμενοι ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Κυβερνητικές και κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι ο Οτζαλάν πρόκειται να κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, με την ευκαιρία του εορτασμού του κουρδικού νέου έτους. Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ζητούν την απελευθέρωση χιλιάδων Κούρδων κρατουμένων, πολιτικών και ανταρτών, που έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με το ΡΚΚ, οργάνωση την οποία η Άγκυρα και οι περισσότερες δυτικές χώρες θεωρούν τρομοκρατική.