Την ανησυχία της Ε.Ε. εξέφρασε ο Ευρωπαίος συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Ζιλ ντε Κερσόβ για τους «Ευρωπαίους τζιχαντιστές» που πολεμούν στη Συρία και οι οποίοι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Μιλώντας με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων της Τρομοκρατίας ο ντε Κερσόβ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους μολονότι η Αλ Κάιντα και οι οργανώσεις που συνδέονται μ' αυτήν υπέστησαν ήττα στο Μαλί, καθώς έχασαν από τον έλεγχό τους τον βορρά της χώρας αυτής ενώ ταυτόχρονα σκοτώθηκαν πολλά ανώτατα στελέχη τους.

«Ξέρουμε ότι οι τρομοκράτες αναζητούν συνεχώς νέα κρησφύγετα απ' όπου θα μπορούν να διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους και να έχουν το πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης», σημείωσε. «Αν και η μεγάλη πλειονότητα όσων αντιτίθεται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μάχονται για το μέλλον τους, η Συρία έχει γίνει επίσης προορισμός για τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την κοινωνία μας όταν επιστρέψουν», πρόσθεσε.

Την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε υποστηρίξει ότι "πολλές δεκάδες" Γάλλοι ή άτομα με μόνιμο τόπο διαμονής στη Γαλλία βρίσκονται στη Συρία. Πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ είχε δηλώσει ότι η Συρία έχει εξελιχθεί στον προορισμό που προτιμούν "τζιχαντιστές απ' όλο τον κόσμο".