Επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, που αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του τουρκικού κράτους στη σκανδιναβική χώρα.

Ο Γκιούλ έφτασε σήμερα στη Στοκχόλμη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη,. Οι συνομιλίες που θα έχει θα επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, έγιναν δεκτοί στο βασιλικό ανάκτορο από τον βασιλιά Κάρολο Γουσταύο και τη βασίλισσα Σίλβια που αργότερα σήμερα θα παραθέσουν δείπνο προς τιμή τους.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία μετέχουν περίπου 100 Τούρκοι επιχειρηματίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Εκτός από το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ η σουηδική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το Κυπριακό.