Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε την Αργεντινή να σεβαστεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στα νησιά Φόκλαντς (Μαλβίνες για τους Αργεντινούς), οι κάτοικοι των οποίων τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής των νησιών στη βρετανική επικράτεια.

«Οι κάτοικοι των Φόκλαντ δεν θα μπορούσαν να στείλουν σαφέστερο μήνυμα. Θέλουν να παραμείνουν τα νησιά βρετανικά και αυτήν τους την επιθυμία πρέπει να σεβαστεί όλος ο κόσμος, ειδικά η Αργεντινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δημοψήφισμα μετείχε περίπου το 92% των 1.672 κατοίκων της συστάδας των νησιών στο αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού. Από αυτούς, «ναι» στη διατήρηση της εδαφικής κατάστασης ψήφισε το 98,8%, ενώ καταμετρήθηκαν μόνο τρεις αρνητικές ψήφοι.

Το Μπουένος 'Αιρες, που διεκδικεί επί μακρόν τα νησιά Μαλβίνες, όπως τα αποκαλεί, δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα. Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ ήταν σαφής στις πρόσφατες δηλώσεις για το θέμα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκεται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα».